#bezvize je informacijska i komunikaciona kampanja za sve građane Kosova na bezviznom režimu sa zemljama Šengenskog prostora, u cilju informisanja o pravilima, pravima i obavezama, procedurama i mogućnostima prilikom bezviznog putovanja u zemlje šengenske zone.

Kampanja #bezvize je pokrenuta da informiše kosovske građane o pravilima, pravima i obavezama, procedurama i mogućnostima prilikom putovanja u zemlje šengena.

Kosovo je ušlo u proces liberalizacije viza u 2012. Dana 18. jula 2018. godine, Evropska komisija je potvrdila da je Kosovo ispunila 95 uslove vodiča za liberalizaciju viznog režima.

Evropski parlament je 13. septembra 2018. glasao za liberalizaciju viznog režima.

Preporuku Evropskog parlamenta treba da odobri Savet EU kako bi stupio na snagu.

Liberalizacija viza podrazumeva slobodno kretanje u šengensku zonu dozvoljavanjem putovanja bez viza do 90 dana (u roku od 180 dana). Međutim, vizna liberalizacija ne daje vam pravo na rad ili studiranje u bilo kojoj od zemalja Šengena.

Tokom narednih meseci, #bezvize informativna kampanja će organizovati događaje u većim gradovima na Kosovu da informišu građane o različitim aspektima i prednostima Kosovara iz bezviznog režima.

O kampanji koju možete naučiti više ako posetite stranice Ministarstva za evropske integracije na Facebooku, Instagramu i Tvitteru.